Päevalilleseemned toodi Euroopasse 16. sajandil Kesk-Ameerikast, kus neid tunti vähemalt alates 2600. aastast e.m.a. Päevalilleõli pressiti päevalilleseemnetest esimest korda 1835. aastal Venemaal, kus see on säilitanud oma erilise populaarsuse ja seda kasutatakse toidu valmistamisel laialdaselt tänapäevani.
Amphora päevalilleõli toodetakse Prantsusmaal kasvatatud päevalilleseemnetest ja see on olnud Balti turul saadaval alates 1993. aastast.
Päevalilleõlile on iseloomulik mahe maitse ja hele värvus, see sisaldab rohkem E-vitamiini kui mis tahes muu taimeõli. Päevalilleõli sisaldab palju küllastumata, eriti polüküllastumata rasvhappeid.
Selle inimorganismile nii kasuliku õli mitmekülgsust on tunnustavalt hinnanud kokad üle kogu maailma. Päevalilleõli on kõrgelt hinnatud oma maheda maitse, suurepäraste küpsetusomaduste ja loomulikult tervislikkuse tõttu.